Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjú a HÍRMONDÓ-ban

2013.01.13

 

Könyvbemutató
lidi_masni_web.jpg
   Fittné Szilvássy Ildikónak (gyülekezetünk kántora, magyar-német szakos tanár) kiadásra került verseskötete Tündérszövet címmel. Ennek kapcsán a gyülekezeti teremben könyvbemutatóra került sor 2012. december 13-án, ahova közösségünkből főleg a fiatal felnőtt tagok érkeztek. Ildikó beszélgetőpartnere Lenkeyné Teleki Mária lelkészasszony volt, aki kérdésekkel készült. A művésznő válaszaiból sikerült bepillantást nyerni a kötet és a saját személyes világába. Az estét képi illusztrációk és a versek megzenésítése kísérete, gitáron Bodroghalmi László, billentyűzeten pedig Ildikó játszott. A végén egy közös éneklésre is sor került.
   A következőben az írónővel készült interjút olvashatjuk.
      Mióta készülsz kiadni egy ilyen kötetet?
   Egy évvel ezelőtt jutott eszembe, hogy egybegyűjtsem a leginkább összetartozó verseimet és kiadjak egy önálló kötetet.
        Hogyan született meg ez verses gyűjtemény?
   Leginkább onnan vettem a bátorságot, hogy a szeretteim, barátaim jó véleménnyel voltak a verseimről és hozzáértő szerkesztők sokszor beválogattak országos antológiákba is. Így azt gondoltam, hogy másoknak is örömet szerezhet, ha olvassák a verseimet. És az is hozzájárult, hogy ha már ilyen tálentumot kaptam, akkor nyilvánossá is tegyem.
       Mindig egy központi téma fut végig a műveken, vagy sok mindenről szólnak? Ma az, illetve mik ezek?
   Hát, hajlamos vagyok elkalandozni… De ezeknek a verseknek nem is a témájuk fontos, hanem azok az érzelmek, lelki tartalmak, vágyak és efféle megfoghatatlan valamik, amik diktálják a szövegeket. De mondjuk ilyen témákat tudnék mondani, mint közelség-távolság, hiány-beteljesedés, veszteség-felfedezés, töredezettség-egység.
   A bemutatón zenei kíséret is volt. A verseid megzenésítésében te is részt veszel?
   Nem igazán. Én már csak a végeredményt hallom. Az pedig tetszeni szokott. Másik nyelven szólaltatja meg a verset. Be kell kapcsolni a hallást is. Egyszer hallottam egy előadáson, hogy az irodalom „hallodalom” is, hiszen felolvassuk, ezáltal megszólaltatunk egy belső hangot a hallgatókban is. Ha ehhez még zene is járul, akkor a legjobb!
        A könyved tartalmaz illusztrációkat is, amiket te készítettél. Milyen gondolatokat tudnál ezekhez hozzáfűzni?
   Mindig szerettem rajzolni, mostanában egyre jobban. A rajzoknak semmi közük a reális valósághoz, absztrakt, szimbólumszerű, fekete-fehér geometrikus rajzok, szögletesek. De ezek a háromszögek, vonalak kör alakba vannak rendezve. Ez a kedvenc formám, mert végtelen.
       Mik a jövőbeli tervek? (lesz-e még bemutató vagy új kötet kiadása stb.)
  A versírást nem nagyon lehet tervezni, mert nálam elég végletes érzelmi élet kell hozzá, ami azért nem mindennapos. Nem szeretek verseket „csinálni”. Igaz, most éppen a saját verseimet fordítom németre, mert rájöttem, hogy tudok németül. A műfordítás nagyon izgalmas, sokszor lehetetlen (például német tündér nincsen), néha pedig meglepő és titokzatos. Bemutatókat szívesen tartanék, de új kötetet nem tervezek.
A képeket Kávási Brigitta készítette.

hpim3910.jpghpim3912.jpghpim3919.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.