Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiállítás megnyitót tartottam

2016.10.13

Gyöngy a csillag, úgy ragyog,
gyöngyszilánkokként potyog,
mint a szőllő, fürtösen,
s mint a vízcsepp, hűvösen.

Halovány bár a göröngy,
ő is csámpás barna gyöngy;
a barázdák fölfüzik
a bús földet díszitik.

Kezed csillag énnekem             
gyenge csillag fejemen.
Vaskos göröngy a kezem,
ott porlad a sziveden.

Göröngy, göröngy, elporlik,
gyenge csillag lehullik,
s egy gyöngy lesz az ég megint,
összefogva sziveink.

Szeretettel köszöntöm én is Viktória kiállításának közönségét ezzel a József Attila verssel. A gyöngy a teremtő nőiség, a születés szimbóluma, úgy növekszik, ahogy a Hold. Keleten csodaszernek, gyógyszernek, talizmánnak tartották, hiszen gömb formája miatt a tökéletesedést jelenti. Ha fel van fűzve és gyöngysort alkot, a kozmikus rendet, a belső harmóniát jeleníti meg, hiszen ismétlődő periódusai, szabályos geometriai formái (rombusz, kör), amik a fűzés során megjelennek, az évkör harmonikus ismétlődését is magában foglalják. Ha elszakad a gyöngysor, ez felbomlik. A néphit lélekszimbólumnak tartja a gyöngyöt.

Lányaink, asszonyaink legfontosabb ékessége volt régen a gyöngysor, gyöngygallér, gyöngyös párta, és a mai időkben is egyre divatosabbá válik. Viktória is efelé a népi mesterség felé fordult, nagy örömet talál ebben az alkotó munkában, bár más népi mesterségeket is kipróbált, ennél maradt, és ezt elevenítette fel tavaly ősszel. Korábban Oláh Márta népi iparművész tanításai inspirálták – neki is emléket kíván állítani Viktória a mai kiállítással. Később ezeken az alapokon megindulva, de önállóan kezdett el dolgozni. Korábbi kiállításait Kömlődön, Fehérváron, és itt Pakson már láthattuk, ez a kiállítás azonban felöleli és kibővíti az előzőeket.

Viktória egyénisége és önálló munkája főleg a színek megválasztásában, a mintatervezésben és a gyöngyök kiválasztásában rejlik. A színek közül a bordó-piros, a fehér, hematitszürke, mézbarna és borostyán szín köszön vissza gyöngysorain, ezek az érett föld és a tűz színei. Ritka a kék-zöld, feketét is csak másik színnel összedolgozva használ. Elmondása szerint olyan színeket választ, amiket maga is szívesen hord. A minták közül kedveli az amerikai tigrisszemet, a leveles és a rozettás mintát. A legegyszerűbb népi minta a gyöngyszalag. A gyöngyök közül többnyire 9-11-es méretet használ (itt minél nagyobb a szám, annál kisebb a méret), apró kásagyöngyöt, ukrán pálcagyöngyöt, félpálca és csiszolt gyöngyöket, tekla és jáde gyöngyöt, a legjobb cseh minőségűeket. Lehet rüszteres, matt, selyemfényű vagy gyöngyházfényű a gyöngy.  Van, hogy hibás, egyenetlen gyöngy van a megrendelt készletben, Viktória ezeket kiválogatja és nem fűzi bele a munkadarabba, lassú (1 hónap is van néha, hogy elkészül egy-egy darab), odafigyelést kíván tehát ez a hobbi.

Többnyire népi ékszereket – ukrán nyakéket, moldvai csángó tászlikat (ebből van a legtöbb), gyimesi csipkét, cserbeli gyöngyöt és ezek modernebb változatát készíti szívesen. Menyasszonyi szettek is kikerülnek keze alól, még 3D-s ékszereket is készít, ahol a gyöngyméret változásával tudja elérni a hatást.

A kiállítás főszereplő ékszere a népviselethez készült sárközi nyaksi, mely 7 soros, kb. 6000 gyöngyöt tartalmazó mestermunka. Virágmintás, ezüstközepű arany, bordó és piros gyöngyökből fűzött, kézzel is varrt nyaksi ez.

Szeretne újat tanulni új mesterektől. A Szabadföld hetilap Velünk élő hagyomány című pályázatára nyújtott be legutóbb egy gyönyörű nyakéket.

További sok sikert kívánok Viktóriának!

 Fotók: Wollner Pál

14947804_1205276796192968_4651888478672472166_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

14925796_1205276859526295_1490104432979873585_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

14955999_1205276836192964_3384224562683753871_n.jpg

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.